Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do dań nie jest zanadto rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do których dań.
Wino musujące
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najpoprawniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino w kartonie
Z którym winem podawać ryby?
Stara norma mówi, iż do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najodpowiedniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.