Pasta czyli makarony

Smaczna włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu możliwości, które proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne jedzenie włoskie

Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do makaronu. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film